Ahlmann Zwenklader AZ 150f voor J. Bijleveld BV

Door Ahlmann Nederland bv op dinsdag 6 december 2016 08:55, views: 358
Machinist Erik Oost draait al weer een paar weken met 'zijn' nieuwe Ahlmann Zwenklader AZ 150f. Ten tijde van ons bezoek is hij aan het werk in Meijendel, samen met Hollands Duin het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland.

Het prachtige natuur/waterwingebied strekt zich uit tussen Scheveningen, Den Haag en Wassenaar. De enige toegangsweg wordt verlaagd en het asfalt wordt vervangen door klinkerbestrating. De te verrichte werkzaamheden zijn bij uitstek bedoeld om met een zwenklader uit te voeren.

 

Veelzijdigheid

Dat de machine veelzijdig inzetbaar is, is voor Erik geen nieuws. Hij draait tenslotte al ruim 10 jaar op een Ahlmann. Voor de AZ 150f draaide hij – zonder noemenswaardige problemen - zijn uren met veel plezier op een AZ 150. De veelzijdige inzetbaarheid komt ook nog eens naar voren als we het brede aanbod uitrustingsstukken bekijken waaruit Erik kan kiezen: puinbak, dichte bak, schudbak, hydraulische stenenklem en palletvorken. Maar ook werken met vacuüm voor het leggen van bedrijfsvloerplaten of het stellen van banden behoort tot de mogelijkheden.

Voor de aandrijving is de AZ 150f voorzien van een Deutz turbodieselmotor TCD 3.6 L4. Deze watergekoelde motor levert een vermogen van 90 kW/122 pk met een maximaal koppel van 480 Nm.


Wennen

'Het zicht naar voren is verbeterd doordat de ruitenwissermotor naar beneden verplaatst werd en het in- en uitstappen gaat gemakkelijker doordat de linker joystick is verdwenen' zegt Erik. Wel moet hij nog wennen aan de elektronisch gestuurde hydrostaat met MDrive, waarmee de AZ 150f is uitgerust.

'Het is en blijft een Ahlmann, een veelzijdige machine en ideaal voor in het straatwerk.'


Compleet

De vierwielgestuurde machine heeft standaard een rijk uitrustingsniveau. Toch werden in de werkplaats van Ahlmann nog enkele modificaties aangebracht. Voor een nog betere gewichtsverdeling werden de 17,5 R 25 banden vervangen en staat de machine nu op brede Michelins van 550/65 R 25. Ook werd de stoel vervangen door een luchtgeveerd model en werd rondom ledverlichting gemonteerd. Om de hydraulische uitrustingsstukken nog sneller te kunnen wisselen is bovendien gekozen voor een 4-voudige Multifaster, waarmee met slechts één handgreep alle leidingen met elkaar kunnen worden ver- en ontgrendeld. Ter bescherming en voor beter kleurbehoud op de langere termijn is de machine gespoten in een blanke lak.

Om op elk moment te kunnen bepalen waar de machine zich bevindt is de machine voorzien van een professioneel TrackJack track-en-trace-systeem. Dit systeem zorgt met GPS voor optimale lokalisering van de shovel.


Afspraak en kwaliteit

J. Bijleveld bv werd in 1955 opgericht door Jacob Bijleveld. Het familiebedrijf groeide uit tot een succesvolle onderneming met al meer dan 60 jaar het motto 'Afspraak is afspraak en kwaliteit'. De relatie met Ahlmann Nederland is al in 1979 begonnen met de aanschaf van een Ahlmann zwenklader AS 7.

Anno 2016 wordt het in Koudekerk aan den Rijn gevestigde familiebedrijf geleid door Jaco Bijleveld en Gerbert van Triest, die getrouwd is met Jaco's zus Daniëlle. Zij neemt de administratie voor haar rekening.

De activiteiten zijn globaal te verdelen in:

A) Traditioneel straatwerk of machinaal bestraten B) Grondwerk met eigen modern machinepark tot 18 ton C) Rioleringswerk, het aanleggen en renoveren van riolering. Hierbij kan het bedrijf bouwen op een vaste ploeg van 25 medewerkers.


Materieel

Naast de nieuwe Ahlmann zwenklader AZ 150f beschikt het bedrijf over een 6x6 kipper, diverse kleine shoveltjes, minigravers en hydraulische graafmachines, waaronder een mobiele Mecalac 714MW.

Pagina delen? korte URL nodig?
Gebruik deze!


Zelf nieuws toevoegen?

Deze website biedt de mogelijk om zelf nieuws te plaatsen, klik hier voor meer informatie

Nieuws laten toevoegen

Je kan ook nieuws insturen, stuur het nieuwsartikel incl. foto's naar